środa, 15 lutego 2012

Ciasto marchewkowe - ulubione.

Zainspirowana wpisem u Misi:  
TU 

przypomniałam sobie moje ulubione ciasto marchewkowe.
Wilgotne, przesycone leciutkim zapachem pomarańczy i cynamonu. Z chrupiącymi orzeszkami. Przepyszne! 

Następnym razem przełożę je takim kremem, 
jak u Kass 
TU



Składniki:  
600 g obranej i rozrobionej (w mikserze, na tarce) marchwi
400 g cukru
400 g mąki pszennej
200 ml oleju
5 jajek
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki soku z pomarańczy
150 g orzechów włoskich – drobno posiekanych
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cynamonu
ew. garść rodzynek, jeśli ktoś lubi



Przygotowanie:


Całe jajka z cukrem ubijam mikserem, potem miskę z powstałą masą umieszczam na garnku z gotującą się wodą i ubijam dalej na parze, aż masa zrobi się puszysta. Delikatnie mieszam z marchewką, orzechami i ewentualnie rodzynkami. Dodaję pozostałe składniki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
Ciasto przelewam do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut w 175 stopniach. Stopień upieczenia trzeba sprawdzić patyczkiem - ciasta nie wolno przesuszyć. 

Smacznego! 



PODPIS


1 komentarz:

  1. Świetne są marchwiowe ciasta, Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...