Bajecznie kolorowa i bardzo pyszna
Na
masę orzechową potrzeba:
ok. 200 g mieszanki orzechów
włoskich, laskowych i migdałów, z przewagą orzechów włoskich
70 g śmietany
30 g cukru
1 jajko
Do
dekoracji:
ok. 150 g bakalii: połówki orzechów
włoskich, orzechy laskowe, migdały, kilka orzechów makadamia, pół
opakowania kolorowych kandyzowanych skórek pomarańczowych, garść
żurawiny
Na karmel:
130 g cukru
ok. 50 g śmietany 30%
Jak zrobić:
Z
200 g mąki, 100 g cukru, jednego jajka i 100 g zimnego masła zagnieść kruche
ciasto - wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do
tarty wysmarowaną masłem. Wstawić do nagrzanego wcześniej do 185 stopni
piekarnika. Piec ok. 35 minut do lekkiego zrumienienia. W tym
czasie przygotować masę: orzechy włoskie, laskowe, migdały, jajko, cukier i
śmietanę rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Wyłożyć na kruchy spód i zapiec
przez ok. 7 minut w piekarniku. Ułożyć na powierzchni pozostałe orzechy włoskie
– najlepiej wyglądają ładne połówki, migdały, orzeszki laskowe i kilka orzechów makadamia. Polać polewą karmelową: cukier rozpuścić
na suchej patelni, kiedy zbrązowieje, dodać śmietanę i energicznie wymieszać, zaraz polewać, bo zgęstnieje. Przybrać
kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi w różnych kolorach i garścią żurawiny.
Piękna,
smaczna, energetyczna, optymistyczna - czego chcieć więcej?
Inspektor
Amiczenta wydaje się bardzo kontenta. ;-))
Tarta może z powodzeniem wystąpić jako wielkanocny mazurek:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę miłej niedzieli!
To może zgłoszę ją do "Wielkanocnych smaków"?
UsuńDziękuję za życzenia. Była miła!
Jakie piękne zdjęcia,
OdpowiedzUsuńa tarta pewnie bardzo smaczna :-)
I wszyscy chętni do jedzenia :-)))
Aż ślinka leci - piękne zdjęcia - wykonanie wydaje się bardzo proste - napewno zrobię - pozdrawiam - Miłego Dnia :))
OdpowiedzUsuńCoś pysznego...myslę że jak bym sie dopadła to...ach...uwielbiam wszystko co z bakaliami, keksy wprost ubóstwiam;) inspektor swym skupionym wzrokiem potwierdza, że warto zjeść;) słoneczka życzę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI po co ja to obejrzałam? Mogę tylko na to popatrzeć i załkać z żalu. Nie dla mnie te przysmaki,nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńMiłego, ;)
Ach, jaka piękna tarta - kolorowa, wiosenna, niedzielna. Na pewno pyszna :-) W połączeniu z Amisią tworzy cudną kompozycję z samego rana :-)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia a sama tarta musi być doskonała ja pewno też wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNa dzisiaj piekłam jagodzianki gdyż mam sporo własnych borówek amerykańskich zamrożonych.Wyszły świetne.
Miłej niedzieli Ci życzę.
Jagodzianki są pyszne. Dziękuję!
Usuńnic nie powiem..bo nie mam języka ...nie powiem gdzie mi uciekł....Amisię kocham:)))jak ja bym chciała takiego inspektora:)))))))))
OdpowiedzUsuńWierzę, wierzę, ale nie oddam!;-)) Dobrze, że choć u mnie możesz na nią popatrzeć;-))
Usuńjaka kolorowa, musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńJaka ta tarta bajkowa !
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili myślałam, że to żelki są :D
OdpowiedzUsuńale pięknie wielkanocna tarta :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, można powiedzieć, że to taki mazurek :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam :)!
OdpowiedzUsuńjakie pyszne cudo! do wypróbowania ;D
OdpowiedzUsuńSprawdzona, więc można smakować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWidać bez sardynek też smakowita ;)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robiła bardzo podobnie mazurek orzechowy. Orzechy mieliła,zaparzała śmietanką, zawsze szybko znikał :)
OdpowiedzUsuńCałkiem podobny robię bakaliowy mazurek, kiedy nie mam czasu i ochoty na układanie na nim misternych wzorów:) Słodki bardzo , ale pyszny. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCudowna :D
OdpowiedzUsuńWspaniała! Słodka, chrupiąca, kolorowa.... pyszna!
OdpowiedzUsuńΙ'm really enjoying the design and layout of your site. It's a veгу eаsу on the еyes which makes it much more pleaѕant
OdpowiedzUsuńfor me to come here and vіѕit more оften.
Did you hirе out a developer tο cгеate your theme?
Εxcеllent work!
Feel free to surf my site - cash loans