niedziela, 25 marca 2012

Grzechu warta bakaliowa tarta

Bajecznie kolorowa i bardzo pyszna



Na  masę orzechową potrzeba:

ok. 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów, z przewagą orzechów włoskich

70 g śmietany
30 g cukru 
1 jajko
Do dekoracji:

ok. 150 g bakalii: połówki orzechów włoskich, orzechy laskowe, migdały, kilka orzechów makadamia, pół opakowania kolorowych kandyzowanych skórek pomarańczowych, garść  żurawiny 

Na karmel:

130 g cukru 

ok. 50 g śmietany 30%



Jak zrobić:

Z 200 g mąki, 100 g cukru, jednego jajka i 100 g zimnego masła zagnieść kruche ciasto - wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Wstawić do nagrzanego wcześniej do 185 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotować masę: orzechy włoskie, laskowe, migdały, jajko, cukier i śmietanę rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Wyłożyć na kruchy spód i zapiec przez ok. 7 minut w piekarniku. Ułożyć na powierzchni pozostałe orzechy włoskie – najlepiej wyglądają ładne połówki, migdały, orzeszki laskowe i kilka orzechów makadamia. Polać polewą karmelową: cukier rozpuścić na suchej patelni, kiedy zbrązowieje, dodać śmietanę i energicznie wymieszać, zaraz polewać, bo zgęstnieje. Przybrać kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi w różnych kolorach i garścią żurawiny. 



Piękna, smaczna, energetyczna, optymistyczna - czego chcieć więcej?


Inspektor Amiczenta wydaje się bardzo kontenta. ;-))




26 komentarzy:

  1. Tarta może z powodzeniem wystąpić jako wielkanocny mazurek:)
    pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może zgłoszę ją do "Wielkanocnych smaków"?
      Dziękuję za życzenia. Była miła!

      Usuń
  2. Jakie piękne zdjęcia,
    a tarta pewnie bardzo smaczna :-)
    I wszyscy chętni do jedzenia :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka leci - piękne zdjęcia - wykonanie wydaje się bardzo proste - napewno zrobię - pozdrawiam - Miłego Dnia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego...myslę że jak bym sie dopadła to...ach...uwielbiam wszystko co z bakaliami, keksy wprost ubóstwiam;) inspektor swym skupionym wzrokiem potwierdza, że warto zjeść;) słoneczka życzę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. I po co ja to obejrzałam? Mogę tylko na to popatrzeć i załkać z żalu. Nie dla mnie te przysmaki,nie dla mnie.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, jaka piękna tarta - kolorowa, wiosenna, niedzielna. Na pewno pyszna :-) W połączeniu z Amisią tworzy cudną kompozycję z samego rana :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne zdjęcia a sama tarta musi być doskonała ja pewno też wypróbuję.
    Na dzisiaj piekłam jagodzianki gdyż mam sporo własnych borówek amerykańskich zamrożonych.Wyszły świetne.

    Miłej niedzieli Ci życzę.

    OdpowiedzUsuń
  8. nic nie powiem..bo nie mam języka ...nie powiem gdzie mi uciekł....Amisię kocham:)))jak ja bym chciała takiego inspektora:)))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, wierzę, ale nie oddam!;-)) Dobrze, że choć u mnie możesz na nią popatrzeć;-))

      Usuń
  9. jaka kolorowa, musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W pierwszej chwili myślałam, że to żelki są :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ale pięknie wielkanocna tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna tarta, można powiedzieć, że to taki mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie pyszne cudo! do wypróbowania ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Sprawdzona, więc można smakować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Widać bez sardynek też smakowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja Mama robiła bardzo podobnie mazurek orzechowy. Orzechy mieliła,zaparzała śmietanką, zawsze szybko znikał :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Całkiem podobny robię bakaliowy mazurek, kiedy nie mam czasu i ochoty na układanie na nim misternych wzorów:) Słodki bardzo , ale pyszny. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniała! Słodka, chrupiąca, kolorowa.... pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ι'm really enjoying the design and layout of your site. It's a veгу eаsу on the еyes which makes it much more pleaѕant
    for me to come here and vіѕit more оften.
    Did you hirе out a developer tο cгеate your theme?

    Εxcеllent work!
    Feel free to surf my site - cash loans

    OdpowiedzUsuń
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...