Strony

środa, 9 maja 2012

Roszponka i szpinak z awokado, gruszką i kozim twarożkiem




Nie ma to jak sałatka. Można poszaleć, pokombinować, poeksperymentować.
Można ją w końcu sfotografować (jest taka fotogeniczna!), a potem wiadomo - zjeść ze smakiem. ;-)



Składniki:

4 garście roszponki
2 garście listków szpinaku
1 awokado
1 gruszka
ok. 150 g twarożku koziego
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
odrobina soku z cytryny

8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu vinaigrette
1 łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz



Przygotowanie:

Roszponkę i szpinak opłukać. Awokado i gruszkę pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Składniki na vinaigrette wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, awokado i gruszkę, dodać twarożek i posypać żurawiną oraz orzechami. Polać vinaigrette.



Wcinać i trząść uszami. ;-) Smacznego!

Dziękuję za wczoraj!

PODPIS

22 komentarze:

  1. O jej, jak ja uwielbiam takie danka. Od razu wiosna się kłania. Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki!
    Wspaniała sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym podjadła, o tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kozi ser nie przejdzie, tylko córka jest jego amatorką:) Apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wygląda jednak tym razem się nie skuszę...nie cierpię szpinaku!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowo, wiosennie i apetycznie:) A co na to futrzaki?:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Złapałaś mnie Kaprysiu na karygodnym przeoczeniu! Nie była testowana przez Kociego inspektora ta sałatka;-(((

      Usuń
  7. Tak piękne zdjęcia na pewno przekonają mnie do zrobienia takiej sałatki - pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Może powinnaś założyć bloga kulinarnego,
    bardzo dobrze Ci to wychodzi.
    Piękne zdjęcia robisz...
    A to bardzo ważne w blogu kulinarnym.
    Oczywiście smaki też :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham żurawinę:!:) W końcu coś dla mnie, co prawda do gruszki z żrurawiną przekonana nie jestem, ale.. jak mi sie uda do kuchni dotrzeć o normalnej godzinie z pewnością spróbuję zrobić:))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniammmmm, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepiekne foto i strasznie zachecajaco apetycznie wyglada - wyprobuje przepis - dzieki pa

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale!
    nigdy chyba nie jadłam roszponki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowicie u Ciebie, Krajanko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ...traigo
    ecos
    de
    la
    tarde
    callada
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION
    ANKA

    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...




    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA ENEMIGOS PUBLICOS HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA,JEAN EYRE , TOQUE DE CANELA, STAR WARS,

    José
    Ramón...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile pysznych smaków razem ze sobą wymieszanych?;) Cudna i rozkosznie pyszna jest Twoja kompozycja Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie to jest bardzo kuszące i atrakcyjne i ustawieniu go tak atrakcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wszystko połączone, to się nie może nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wszystko co lubię razem zmieszane. super!

    OdpowiedzUsuń

Fajnie, że piszesz! Pisz, komentuj, daj znak, że jesteś!
Dobrej energii nigdy za wiele. :)