Strony

niedziela, 3 czerwca 2012

Tarta z pomidorami

A dziś na obiad może takie danie.
To danie, za sprawą sera gruyere  i ostrej musztardy, jest pyszne niesłychanie! ;-))



Przed włożeniem do pieca,

w piecu.

Tarta z pomidorami
 na kruchym cieście

Ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 75 ml zimnej wody, 5 g soli
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i piec w temp. 190 stopni.

Wypełnienie: pomidory ze skórką pokroić w cienkie plastry (ok. 400 g). Ser gruyere zetrzeć na tarce o grubych oczkach (100 g). Podpieczone kruche ciasto posmarować musztardą i ułożyć plastry pomidora. Skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut (pomidory powinny się delikatnie rozpaść).

Czy widać, jak jest pyszna?

Testują dziś tylko ptaszki.
Smacznego i miłego dnia!