Strony

czwartek, 2 lutego 2012

Zupa pomidorowa krem ze świeżych pomidorów

Przepis na tę zupę dostałam kiedyś od koleżanki, która wspaniale gotuje. Dodatkowo ma świetną figurę, bowiem jej potrawy są proste i niskokaloryczne. Taka też jest ta zupa. Zawsze się udaje, przyrządza się ją błyskawicznie, a jeszcze szybciej je. Pachnie pięknie i jest, jak to się ładnie mówi, samym zdrowiem. :-)


Składniki:
1 biała cebula
2 duże pomidory
łyżka oleju
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
ew. świeży tymianek


Sposób wykonania:
Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną białą cebulę (potem będzie miksowana, więc nie trzeba drobno) przez ok. 2 min, dodać do niej dwa pokrojone w kostkę duże pomidory typu gargamel (bez skórki), ½ szklanki wody, ½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz. Gotować przez 15 min, zmiksować, przyprawić ¼ szklanki chudego mleka. Posypać świeżym tymiankiem.  Można podawać z grzankami.


SMACZNEGO

PODPIS

2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! zapachniało mi letnią zupą z pomidorów dojrzewających na słońcu....ech:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przepisy i na pewno się skuszę :-)))

    OdpowiedzUsuń

Fajnie, że piszesz! Pisz, komentuj, daj znak, że jesteś!
Dobrej energii nigdy za wiele. :)