Strony

wtorek, 7 lutego 2012

Chleb miodowy ze słonecznikiem

Przepis na ten chlebek znalazłam w książce: 
"Jedz pysznie, chudnij cudnie! Poradnik dietetyczki hedonistki" 
pani Magdaleny Makarowskiej.
Lubię piec chleby. Lubię też je jeść, a ten można bez wyrzutów sumienia. 




Składniki na ciasto:

150 g zakwasu żytniego wcześniej ożywionego

200 g letniej wody, 300 g mąki pszennej

70 g mąki żytniej z pełnego przemiału

30 g mąki pszennej z pełnego przemiału

100 g ziaren słonecznika wcześniej uprażonego na suchej patelni

łyżka oliwy, łyżka miodu

pół łyżeczki drożdży instant - dla puszystości

łyżeczka soli


 Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny mąki, na końcu dodać sól. Wyrabiać krótko przez 10-15 sek. i odstawić na 10 minut.
Dodać oliwę, krótko wyrabiać i odstawić na 10 min.
Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrabiać i odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.
Wyjąć z miski, krótko wyrobić i uformować kulę. Dać odpocząć parę minut. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Odstawić do wyrośnięcia na 3,5 godziny. Przed włożeniem do piekarnika dowolnie naciąć.
Piekarnik nagrzać do temp. 230 stopni. Piec ok. 10 minut, po czym zredukować temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skórki.


PODPIS


2 komentarze:

  1. Chleb wygląda pysznie, lubię takie smaki:) i przypomina mi chleb , który kiedyś znalazłam na świetnym blogu szwedzkim i pokazałm go tu:
    http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/06/niby-zwyczajny-chleb-ze-sonecznikiem.html
    pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic nie zastąpi chleba zrobionego samodzielnie . Jeżeli się zacznie piec , to już żaden kupny nie bardzo podchodzi . Twój wygląda przepysznie . Gratuluję bloga i kotów . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń