czwartek, 16 lutego 2012

Pączki z serka waniliowego z żurawiną.

Dziś nie mogłam się doczekać, aż wrócę z pracy, bowiem w planie miałam 
przygotowanie pączków z serka waniliowego. 
Zaraz po wejściu do domu - do roboty! 
Upiekłam pierwsze trzy sztuki z przepisu znalezionego w necie, ale nie zadowoliły mnie. 
Były takie… zwyczajne. Poprawiłam więc przepis. 
Dodałam to i owo, jednak najlepszym dodatkiem okazała się żurawina. 
Lubicie ją? Ja bardzo. Pączuszki wyszły niezwykle delikatne, lekko kwaskowate, 
takie orzeźwiające, naprawdę pyszne, odpowiednie nie tylko na Tłusty Czwartek. :) 
Na zdjęciach wyglądają niezbyt zachęcająco, 
ale nie miałam ochoty na dłuższą sesję zdjęciową - tak pięknie pachniało!




Składniki:
·  250 g serka waniliowego homogenizowanego
·  1 ½ szklanki mąki
·  łyżeczka cukru
·  szczypta soli
·  3 jajka
·  1 łyżeczka proszku do pieczenia
·  2 łyżeczki cukru waniliowego
·  1 łyżka octu
·  kilka kropli olejku cytrynowego
·  2 garście żurawiny
·  olej i klarowane masło do smażenia

 
Wszystkie składniki wymieszałam mikserem. Za pomocą 2 łyżek formowałam kulki 
(nie jest to prosta sprawa i wychodzą różne kraby, raki i figury dalekie od kulek :))  
i wrzuciłam na bardzo gorący olej wymieszany z klarowanym masłem, 
smażyłam, aż z obu stron zrobiły się rumiane. 
Wyłożyłam na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu. 
Posypałam cukrem pudrem, zrobiłam nam kawkę i…  
Mniam, mniam!
PODPIS

2 komentarze:

  1. Nie piekłam takich pysznych 'cudaków', musza byc pyszne, wypróbuje na pewno, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę:-) Mój mąż twierdzi, że jeszcze nigdy nie jadł tak pysznych pączków! Może przesadza, ale to miłe:-)

    OdpowiedzUsuń
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...